Segle XXI - Web del Drac de Vilafranca del Penedès

el Drac de Vilafranca del Penedès
Vaya al Contenido

Segle XXI

LA RÈPLICA

Des de feia anys se sentien veus a favor que es realitzés una còpia del Drac per tal de preservar la peça original i evitar massa desperfectes. Tot i això va estrenar-se primer la nova àliga, per la Festa Major del 2003.

L'any 2000 ja s'havia construït una còpia del Drac per ser exposada a La Maison des Geants, a Ath. Aquest centre es dedica a la recerca i l'estudi de la cultura popular lligada a les figures i el bestiari que participa en les festes.

Però finalment l’any 2006 va realitzar-se una rèplica per evitar el deteriorament de la peça original. Aquesta peça va ser finançada amb part del superàvit que van tenir els administradors de la Festa Major del 2005. L'encarregat de realitzar-la va ser l’escultor de bestiari festiu Jordi Grau, al seu taller de Terrassa.

La presentació va fer-se al davant del Palau Baltà el diumenge 27 d’agost, un cop acabada la novena de Sant Fèlix. L’acte va omplir la Plaça de Jaume I, i va consisitir en l’entrada del Drac pel carrer Escudellers, una ballada a peu de les escales del palau, i posteriorment va entrar al palau. A continuació van sortir els dos dracs junts, per tal que els assistents poguessin apreciar la similitud i mirar de diferenciar quin era l’original i quin la rèplica, i ban ballar la Dansa del Foc alhora, per seguir amb la primera ballada de la rèplica en solitari per primera vegada. Tot seguit a la taverna del Museu fel Vi es va fer un petit refrigeri on es va obsequiar als assistents amb una litografia, obra d’en Guillem Noya, que incorporava un poema de l’Antoni Massanell.

Presentació de la rèplica (Imatge cedida per Txell Montserrat)

"Ets la por dels xics
Ets el goig dels grans
Quan un cop a l’any
Amb un jec més bru
Que el que duu la nit,
Surts del cau on jaus
i te’n vas de pet
fet un mar de foc.
Més als ulls un plor
A la llum un crit!"
Regreso al contenido